nierówność
Jogi: 0,25x + 2,25≥− 0,25x2 + 0,75x+3
niech mi ktoś pomoże bo ciągle wychodzi mi co innego
14 kwi 15:19
Godzio: 0,25x
2 − 0,5x − 0,75 ≥ 0
x
2 − 2x − 3 ≥ 0
(x−3)(x+1) ≥ 0
teraz już wyjdzie

?
14 kwi 15:23
kasia: przenosisz wszystko z prawej strony na lewa:
−0.25 x2 (do potegi 2) − 0,5x −0.75 ≥ 0
obiczasz Δ=b2 − 4ac
Δ=0,25−4* (−0,25)*(−0.75) = 1/16 (ulamek )
no i obliczasz miejsca zerowe
14 kwi 15:26
y.z.:
0,25x2−0,5x−0,75≥0 /*4
x2 −2x −3≥0 Δ=16 √Δ= 4
miejsca zerowe:
x1= 3 v x2= −1
ramiona paraboli do góry, więc wartości ≥0
są dla : x€ ( −∞, −1> U < 3, ∞)
14 kwi 15:27