ciągi
Ania: Rozwiąż równanie 3+7+11+.....+.....+ x=136 w którym lewa strona jest sumą pewnej liczby
kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego.
14 kwi 12:04
Jolka: a1=3
r=4
x=136 − 4
x= 132
14 kwi 12:12
Jack: x≠132

gdyby tak było 3+7+11+.... + 132=136 a przecież widać że 3+7+11+.... + 132>>136
Odczytujemy, że wzór na ogólny wyraz ciągu ma postać: a
n=4n−1.
Weźmy x=4n−1. Policzymy n.
(1+2n)*n=136
2n
2+n−136=0
√Δ=33
n
1=
−1−334<0
n
2=
−1+334=8
Zatem n=8, czyli a
8=4*8−1=31.
14 kwi 14:43
Ania: dzięki
14 kwi 16:36