zaq12wsx:
jedynym rozwiazaniem rownania jest 2x
3 + x
2 - 10x +m = 0 , gdzie m jest liczba
calkowita, jest liczba a ∈(1,2)
a) wyznacz liczbe m
b) znajdz inne pierwiastki tego wielomianu.
bede wdzieczny za pomoc
6 gru 13:42
enter: sprawdźczy zadanie napewno dobrze przeipsane, bo coś mi tu nie pasuje...
6 gru 14:16
pepe:
Noo

mi też cos nie pasi
6 gru 14:20
Mycha: f(1)= -7+m
f(2)= m
f(1)*f(2)<0
m(m-7)<0
m=0 lub m=7
m∈C
m∈{1;2;3;4;5;6}
wiec wychodzi az 6 roznych m
6 gru 14:30
zaq12wsx: na pewno dobrze zapisalem
6 gru 14:33
enter: ok, spoko. jak widać jednak dało się rozwiązać

mycha gratulacje bo wygląda że jest
dobrze
6 gru 14:34
Mycha: tylko juz tych kolejnych pierwiastkow nie chce mi sie szukac bo to trzeba dla kazdego m
6 gru 14:44
zaq12wsx: to znaczy podstawic pod m kazda z wartosci i szukac wtedy pierwisatkow, tak? jesli
tak, to poradze. Dzieki Mycha!
6 gru 14:46