matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ równań
M30:
Rozwiąż układ równań metodą podst.lub przeciwnych współczynników 2x+√3y−4=0 x−y+1=0
14 kwi 07:04
kalafiorowa:
x=y−1 2(y−1)+
√
3
y−4=0 2y−2+
√
3
y=−4 2y+
√
3
y=−4+2 y(2+
√
3
)=−2
−2
y=
2+
√
3
−4−2
√
3
y=
4−3
y=−4−2
√
3
x=y−1= −4−2
√
3
−1=−5−2
√
3
14 kwi 07:36