piecia:
x
3-x
2-8x+12 >= 0 help!
6 gru 13:20
enter: w(x)=x3-x2-8x+12 >= 0
kandydaci:
p/q=p=1,-1,2,-2,6,-6,12,-12
W(2)=0⇒ x-2|w(x)
(x3-x2-8x+12):(x-2)=x2+x-6
w(x)=(x2+x-6)(x-2)≥0
| |
| x=2 [ i krotny]
Δ=1-4*1*(-6)=25
x1=-13 [ I krotny]
x2= 12 [ I krotny]
rysujemy wykres i zaznaczamy miejsca zerowe
jeśli się nie pomyliłam w obliczeniach to: x∈<-13,2>U<12,∞)
6 gru 14:26
pepe: Enter

źle Ci sie policzyły x
1 i x
2
bo w/g mnie x
1= 2 x
2= - 3 ok?

czyli x = 2 -- pierw. dwukrotny a x= - 3 -- jednokrotny

odp: powinna być zatem : x⊂(3,∞) tak

?
6 gru 14:33