matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze :(
EWA :
Na okregu o promieniu 2 opisano trójkat prostokatny o jednej z przyprostokatnych dlugosci 12. Oblicz obwód tego trójkata.
13 kwi 23:59
Anna:
pomagam
14 kwi 00:11
Anna:
r = 2, a = 12 , ob = ? ob = a + b + c c = a−r + b−r = 12 + b − 4 = 8 + b a
2
+ b
2
= c
2
12
2
+ b
2
= (b+8)
2
144 + b
2
= 64 + 16b + b
2
16b = 80 ⇒
b = 5
c = 8+5 = 13
ob = 12+5+13 =
30
14 kwi 00:18