:)
evv: zadanie

Trzy liczby x−2, x+2, i 3x − 2 sa kolejnymi wyrazami ciagu geometr.., gdy:
a) x=o lub x=2
b) x=0 lub x=5
c) x=0 lub x=6
d) x=2 lub x=6
13 kwi 22:25
kalafiorowa:
an2=an−1*an+1
13 kwi 22:31
y.z.:
a,b,c −−− tworzą ciąg geom. => b2= a*c
to: (x+2)2=(x−2)*(3x−2)
rozwiąż to równanie i podaj odp;
13 kwi 22:33
evv: dzieki

za wskazowki
13 kwi 22:34
Wydi: .....
−2x(x−5)=0
odp B
13 kwi 22:35
evv: aj mi tak do konca nie wyszlo..hhmmmm
13 kwi 22:38
y.z.:
(x+2)2= (x−2)(3x−2)
x2+4x+4= 3x2−8x+4
2x2−12x=0
x2−6x=0
x( x−6)=0
x=0 v x= 6
odp: c)
13 kwi 22:42
evv: no dokladnie tak wyszlo mi 6
13 kwi 22:44
evv: ale dziekuje
13 kwi 22:45