trójkąt abc jest wpisany w okrag o promieniu r . w trojkacie tym ab= 10 bc=13 ka
krystian prosi o pomoc: trójkąt abc jest wpisany w okrag o promieniu r . w trojkacie tym ab= 10 bc=13 kat abc=120stopni
a)oblicz dlugosc boku ac
b)wyznacz peomien tego okregu
13 kwi 21:57
e:

ac=?=C
r=2P/A+B+C − promień w okręgu wpisanym w trójkąt
P=1/2 AB sinα= 1/2*10*13*sin120=1/2*130*
√32=65*
√32
W dowolnym trójkącie kwadrat dowolnego boku jest równy sumie kwadratów pozostałych boków,
pomniejszonej o podwojony iloczyn tych boków i cosinusa kąta zawartego między nimi.
C
2=A
2+B
2−2*A*B*cosα
C
2=100+169−260*(−
12)=269+130=399
C=
√399=19,97≈20
h=
√B2−(1/2A)2=
√169−25=
√144=12
P=1/2A*h=1/2*10*12=60
r=2*60/10+13+20=120/43=2,79≈2,8
ac≈20
r≈2,8
Mam nadzieję ze nie walnęłam się w obliczeniach
13 kwi 23:49
Bogdan:
Zazwyczaj dużymi literami oznacza się punkty, a więc i wierzchołki figur, a małymi literami
oznacza się długości odcinków, np. boków trójkąta. Jednak e walnęłaś się, bo trójkąt
ABC jest wpisany w okrąg, a nie jest opisany na okręgu.
13 kwi 23:58
Bogdan:

Przy wyznaczeniu |AC| korzystamy z twierdzenia cosinusów.
Długość promienia R okręgu wyznaczymy stosując twierdzenie sinusów:
14 kwi 00:22
e: Bogdanie ależ wiem ze jest taki zwyczaj ale krystian użył innych....
No i dzięki umknęło mi w wirze rozwiązywania rzeczywiście wpisany a nie oisany

No to
zrobiłam zupełnie inne zadanie
14 kwi 17:18