prawdopodobienstwo
Gucio: a) rzucamy czterokrotnie monetą. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że reszka wypadnie co najwyżej
trzy razy.
b) rzucamy pięciokrotnie monetą. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że moneta nie upadnie pięć
razy tą samą stroną do góry.
W przykładzie a, moc Ω = 16, a w przykładzie b? Co później z tym zrobić? Bardzo proszę o pomoc.
13 kwi 21:36
y.z.:
a) |Ω|= 24=16
A −− reszka wypadnie co najwyżej trzy razy
zdarzenie przeciwne do A
A' −−− reszka wypadnie cztery razy
A'= {(R,R,R,R)}
|A|= 1
P(A) = 1 −P(A')=........
b) |Ω|= 25= 32
zdarzenie przeciwne do A
A ' −− moneta upadnie 5razy stroną ( R,R,R,R,R) ( O,O,O,O,O)}
|A'|= 2
P(A)= 1− P(A')=.....
13 kwi 22:14