pola figur, geometria
no name.: W trójkącie ABC kąt ACB=90 stopni, CD jest wysokością. Trójkąt ADC ma pole 54, a trójkąt DBC
96. Oblicz boki trójkąta ABC.
13 kwi 21:20
Dziaku:

Ja to bym rozumial tak ze:
Pole trojkata to:
czyli np:
108 = ah
lecz wysokosc spadajaca na punkt D przecina kat prosty na polowe czyli 45
0 wtedy kat ADC ma
90
0 czyli jest to trojkat rownoramienny czyli a=h dalej juz mysle ze dasz rade zrobic jelsi
to prawda co ja tutaj napisalem. Powodzenia
13 kwi 21:31
Dziaku: tzn wysokosc jest nieprawidlowo narysowana ale tu chodzi ogolnie ze ona dzieli kat na polowe
13 kwi 21:32
no name.: no moim zdaniem on wcale nie musi być równoramienny. i wcale wysokość nie musi dzielić kąta na
połowę. i w tym problem.
13 kwi 21:45
Dziaku: Wysokosc zawsze opada pod katem 900 i zawsze dzieli kat na polowe, tzn z tego co ja wiem
13 kwi 21:46
Jack: z podobieństwa skorzystaj ABC, CDB i ADC.
13 kwi 21:47
Jack: nie, nie zawsze − tylko w równoramiennym (mającym ramiona równe przy kącie z którego wychodzi
wysokość).
13 kwi 21:48