6 gru 12:02
adm: za pierwszym
6 gru 12:33
Ola: ale dlaczego

(rozwiązanko)
6 gru 12:42
enter: Ola pomożesz mi, bo widzę że w trzeciej klasie jesteś... w zamian za to jak mój brat-
student matmy

wróci (za jakieś pół godzinki) to mu podsunę kartkę z Twoim zadankiem i
przepiszę rozwiązanie, uzasadnienie tutaj. O swoje go wolę nie pytać bo pewnie proste
jest i znów się na mnie powkurza

liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=-x
3+ax
2+5x-b Reszta z dzielenia tego
wielomianu przez dwumian x+1jest równa -8. oblicz a i b.
6 gru 13:04
Ola: ja jestem z gimnazjum a to zadanko to jest dla mojego brata co jest na studiach

DDD
Byłabym wdzięczna gdyby twoj brat mi je rozwiązał
6 gru 13:19
pepe: Do enter

Liczysz W(3)=0
czyli - 27 +9a +15 -b=0
9a - b=12
drugie równanie otrzymasz z W(- 1)= - 8
czyli +1 +a - 5 - b= -8
a - b = - 4
Rozwiazujesz układ równań z a i b
czyli
9a - b = 12
a - b = - 4 / *(- 1)
9a - b = 12
- a + b = 4
-----------------
8a = 16 to a = 2 więc b = 6
Odp: a = 2 b = 6
6 gru 13:55