matematykaszkolna.pl
Ola: Z urny w której są 3 kule białe i jedna czarna wyjmujemy losowo kolejno (bez zwracania uwagi) 3 kule. Co jest bardziej prawdopodobne: wylosowanie białej kuli za pierwszym razem , czy za trzecimemotikonkaemotikonka Plisss Bardzo ważneemotikonkaemotikonkaemotikonka
6 gru 12:02
adm: za pierwszym
6 gru 12:33
Ola: ale dlaczegoemotikonka (rozwiązanko)
6 gru 12:42
enter: Ola pomożesz mi, bo widzę że w trzeciej klasie jesteś... w zamian za to jak mój brat- student matmyemotikonka wróci (za jakieś pół godzinki) to mu podsunę kartkę z Twoim zadankiem i przepiszę rozwiązanie, uzasadnienie tutaj. O swoje go wolę nie pytać bo pewnie proste jest i znów się na mnie powkurzaemotikonka liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=-x3+ax2+5x-b Reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x+1jest równa -8. oblicz a i b.
6 gru 13:04
Ola: ja jestem z gimnazjum a to zadanko to jest dla mojego brata co jest na studiachemotikonkaDDD Byłabym wdzięczna gdyby twoj brat mi je rozwiązał
6 gru 13:19
pepe: Do enteremotikonka Liczysz W(3)=0 czyli - 27 +9a +15 -b=0 9a - b=12 drugie równanie otrzymasz z W(- 1)= - 8 czyli +1 +a - 5 - b= -8 a - b = - 4 Rozwiazujesz układ równań z a i b czyli 9a - b = 12 a - b = - 4 / *(- 1) 9a - b = 12 - a + b = 4 ----------------- 8a = 16 to a = 2 więc b = 6 Odp: a = 2 b = 6
6 gru 13:55