matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
kija:
w ciagu geometrycznym an o wyrazach róznych od zera jest warunek a3=2a1−a2, wyzancz iloraz tego ciagu
13 kwi 20:54
y.z.:
a
1
*q
2
= 2a
1
−a
1
*q /: a
1
≠0 q
2
= 2 −q q
2
+q−2=0 Δ= 9
√
Δ
= 3 q= 1 v q= −2
13 kwi 23:03