matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PILNE
ProszĘ !!:
Pole trapezu prostokątnego wynosi 40 cm2. Bok prostopadły do obu podstaw jest krótszy od jednej z nich o 2 cm. a od drugiej o 4 cm. Oblicz obwód tego trapezu
13 kwi 20:50
driver:
a=h+4, b=h+2 (a+b)*h:2=(h+4+h+2)*h:2=40 (2h+6)*h=80⇒2h
2
+6h−80=0/:2 h
2
+3h−40=0 Δ=169,
√
Δ
=13, h=5, a=9, b=7 x
2
=5
2
+2
2
=29⇒x=........ L=a+b+h+x=......
13 kwi 21:07
noooo:
no i to wszystko tylko d5/4r=w
20 mar 22:17