matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy!
Heather:
Proszę pomóżcie
! Oblicz różnicę objętości stożka o średnicy podstawy 12cm i wysokości 6cm oraz stożka o średnicy 6 cm i wysokości 12cm.
13 kwi 20:40
Godzio:
r
1
= 6 H
1
= 6
1
V
1
=
πr
1
2
*H
1
3
r
2
= 3 H
2
= 12
1
V
2
=
πr
2
2
* H
2
3
1
1
1
V
1
− V
2
=
πr
1
2
*H
1
−
πr
2
2
* H
2
=
π(r
1
2
*H
1
− r
2
2
* H
2
)
3
3
3
13 kwi 20:42