WAŻNE- Proszę o pomoc !!
ProszĘ : W rombie o obwodzie 20, jedna z przekątnych jest dwa razy krótsza od drugiej. Jakie pole ma ten
romb
13 kwi 20:35
Godzio: 2d − krotsza
e = 4d − dluzsza
20 = 4a
a = 5
a
2 = (2d)
2 + e
2
25 = 4d
2 + 16d
2
25 = 20d
2
2d =
√5
4d = 2
√5
13 kwi 20:38
Godzio: pomylka
specjalnie wprowadzilem 2d zeby nie bylo ulamkow bo do pitagorasa liczy sie polowa przekatnej
a2 = d2 + (2d)2
25 = 5d2
d = √5
2d = 2√5
4d = 4√5
P = ... dokoncz
13 kwi 20:39
Kejt: liczysz bok:
20:4=5
e, f −przekątne
e=12f
(12e)2+(14f)2=52
13 kwi 20:40