stereometria
kamil: Witam, jak obliczyć długość przekątnej sześcianu mając przekątną ściany 2√3 ?
13 kwi 20:35
Kejt: jeśli bok to a. przekątna ściany bocznej to a√2 a przekątna całego sześcianu to a√3
13 kwi 20:36
kamil: a mogę np. obliczyć krawędź "a" z tw. Pitagorasa?
13 kwi 20:40
Kejt: niby tak.. ale kiedyś możesz się na śmierć zaliczyć..
13 kwi 20:41
kamil: wtedy byłby taki wzór: a2=(a√3)2−(2√3)2 wychodzi mi a=6, mogę tak zrobić?
13 kwi 20:43
Kejt: nie bardzo.. bo zobacz przy jakich założeniach podałam..
13 kwi 20:48
kamil: to nie mam pomysłu..
13 kwi 20:54
Kejt:
2√3=a√2
13 kwi 20:55
Kejt: potem podstaw.
13 kwi 20:55
kamil: nie wiem co zrobić z przekątną kwadratu, bo wzór jest a√2 a mam podaną 2√3
13 kwi 20:57
Kejt: podziel przez √2 a potem usuń niewymierność z mianownika.
13 kwi 20:58
kamil: dzięki Kejt
13 kwi 21:05
Kejt: ależ proszę.
13 kwi 21:10