kinia: W trójkącie prostokątnym suma długości przyprostąkątnych wynosi 14. Przy jakiej długości
przyprosyokątnych pole trójkąta ma największą wartość?
6 gru 09:09
konopka: a,b - przyprostokatne trójkąta prostokątnego
z danych wynika, że
a+b=14 ⇒ a=14 - b
Pole trójkąta prostokątnego wynosi
P=0,5 * a * b
podstawiając za a = 14 - b otrzymujemy
P(b)=0,5 *(14 - b) *b
P(b)=7b - 0,5b2
Jest to równanie kwadratowe. Ramiona paraboli skierowane są w dół. Wystarczy znaleźć
pierwszą współrzędną wierzchołka paraboli, czyli
(-b)/(2a)
i mamy
b = (-7)/(2*(-0,5))
b=(-7)/(-1)
b=7
a=14-b
a=14-7
a=7
6 gru 10:45