prosta
dankaa1004: Wytłumaczy mi ktoś dlaczego tak jest

Prostą prostopadłą do prostej o równaniu 2x − y + 5 =0 określa równanie y= −
12x + 6
13 kwi 20:18
Kasia: równoległa czyli
x1*x2=−1
−12 *2=−1
13 kwi 20:25
Jack: hmm raczej x
1=x
2
13 kwi 20:59
Jack: tfuuu sorry skojarzyło mi się z a
1 i a
2
13 kwi 21:00
Jack: a swoją drogą w poleceniu jest "prostopadła"... wiec pewnie przypadkiem napisałaś o
"równoległej".
1) 2x−y=5 ⇒ −y=−2x+5 ⇒ y=2x+5
patrzymy na współczynniki: dla prostopadłych prostych zachodzi: a
1*a
2=−1 i tu tak jest.
13 kwi 21:02