matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
dankaa1004:
Ile wynosi liczba różnych pierwiastków wielomianu W(x) = (x
2
− 4)(x
2
−4x +4)
13 kwi 20:03
Godzio:
W(x) = (x−2)(x+2)(x−2)
2
= (x−2)
3
(x+2) x = 2 v x = −2
13 kwi 20:05