planimetria
fruu:

Dany jest trapez rownoramienny ABCD, przekatne przecinaja sie w pkt E. Pole trojkata CDE jest
rowne 1, a pole trojkata ABE jest rowne 4. Oblicz pole trapezu.
korzystam z takiego czegos:
12aH=4
aH=8
12bh=1
bh=2
P
figury=
a+b2*(H+h)=
aH+ah+bH+bh2 =
8+ah+bH+22=
10+ah+bH2
Stosunek trojaków:
41=
Hh ⇒ H=4h ⇒ h=
14H
ah=a*
14H=aH *
14=8*
14=
2
bH=b*4h=bh*4=2*4=
8
To na czerwono powinno sie rownac sobie, a jednak sie nie rowna.
W czym tkwi blad?
pomagalem sobie zadaniem ze strony:
http://www.matematyka.pl/64697.htm