c
Lusia: Drugi i szósty i ostatni wyraz ciągu arytmetycznego wynoszą:2, 23, 222. Znajdz liczbe wyrazów
tego ciągu i oblicz sumę jego wyrazów.
Obliczylam to i wychodzi mi a1=−3,25, a r=5,25, i dziwnie ze ostatni wyraz to 43,9, cos tu
jest nie tak....
13 kwi 19:27
fruu: a
2=a
1+r
a
6=a
1+5r
2=a
1+r
23=a
1+r
46=23a
1+23r
46=2a
1+2r
23a
1+23r=2a
1+2r
21a
1=−21r
cos mi sie nie podoba polecenie
13 kwi 19:37
kiełba: a2=2
a6=23
an=222
sz: n, Sn
an=a1+(n−1)*r
{a2=a1+r
{a6=a1+5r
{2=a1+r
{23=a1+5r
{a1=−3,25
{r=5,25
an=a1+(n−1)*r
222=−3,25+(n−1)*5,25
a ile Ci wyszło n?
13 kwi 19:38
kiełbasa: mnie też

bo mi n wyszło niecałkowite...
13 kwi 19:38
fruu: a pomylilem sie, kurde
13 kwi 19:38
Lusia: czyli pani jest dziwna i dala dziwne zadania? rozumiem ze to jest dobrze

? Dziekuje Wam
13 kwi 19:45