dfc
kiełbasa: 21. W trójkącie równoramiennym ostrokątnym ABC mamy dane |AC|=|BC|=b oraz I<ACBI=α. Z
wierzchołka B przez środek okręgu opisanego na tym trójkącie poprowadzono prostą, przecinającą
bok AC w punkcie D. Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt oraz długość odcinka BD.
robię tak:
| | 2b+a | | 2P | |
P=p*r= |
| *r⇒r= |
| |
| | 2 | | 2b+a | |
a wyliczam z tw. cosinusów: a
2=2b
2−2b*2cosα
a=b
√2−2cosα
| | | | bsinα | |
r= |
| = |
| |
| | 2b+b√2−2cosα | | 2+√2−2cosα | |
w zbiorze odpowiedź jest taka jak tutaj:
http://www.zadania.info/9092733 i to rozwiązanie jest najwyraźniej poprawne. Ale
czy moje nie jest? Proszę o odpowiedź.
13 kwi 18:33
kiełbasa: przykro mi że nikt nie chce mi pomóc.
13 kwi 20:16
to samo: Mam ten sam problem(wynik).
29 mar 20:01
Mila: Dobrze. ( jeden zapis błędny , zamiast do potęgi dałaś mnożenie,
powinno być: a2=2b2−2b2cosα)
29 mar 21:17