becia: Proszę o pomoc. Potrzebuję to na jutro rano

W trapezie ABCD ramiona AD i BC przedluzono tak, ze przecinaly sie w punkcie M. Oblicz
dlugosc odcinka MD, jezeli odcinek AD= 21 cm, AB= 48 cm,CD= 36 cm.
6 gru 00:08
Gaga: Narysuj ten trapez i przedłuzenia ramion
wiec skorzystamy tu z tw. Talesa,bo podstawy sa równoległe
IABI 21 +IDMI
------- = ------------
ICDI IDMI
48 21+IDMI
----- = ------------ to 48 IDMI = 756 +36I DMI
36 IDMI 48 IDMI - 36 IDMI = 756
12 IDMI = 756
I DM I = 63 cm
6 gru 00:26