zadanko
godzio pomożesz??: mam wyznaczyć współczynniki a,b i c i podać wzór funkcji kwadratowej
A(1,1)
B(2,4)
C(−3, 9)
i powiedz mi skąd to się wzięło:
1=1+0+c
c=0
13 kwi 18:23
Godzio: y = ax2 + bx + c z polecenie rozumiem ze funkcja przechodzi przez te 3 pkt
1 = a + b + c => c = 1 − a − b
4 = 4a + 2b + c => 4 = 3a + b + 1 => b = 3 − 3a
9 = 9a − 3b + c
9 = 9a −9 + 9a + 1 − a − b
17 = 17a −3 + 3a
20 = 20a
a = 1
b = 3 − 3a = 3 − 3 = 0
c = 1 − a − b = 1 − 1 − 0 = 0
13 kwi 18:30
godzio pomożesz??: yhym...już mi się wszystko wyjaśniło,dzięki

a mam takie zadanie z ciągów:
funkcja wychodzi a
n = n
2 − 6n + 5 i a
n ≤ 12, mam podać wyrazy ciągu,które spełniają tą
nierówność i wiem o co chodzi,rozumiem to jako tako a nie chce wyjść,pomożesz
13 kwi 18:42
godzio pomożesz??: 4 = 4a + 2b + c => 4 = 3a + b + 1 skąd to się wzięło
13 kwi 19:00
Godzio:
n2 − 6n + 5 ≤ 12
n2 − 6n − 7 ≤ 0
(n−7)(n+1) ≤ 0
n = 7 n = −1
n ∊ <1,7>
co do równia wcześniejszego
c = 1 − a − b porostu podstawiłem i zredukowalem
13 kwi 20:03
g...:
13 kwi 20:18