Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły ...
liber903: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji f(x) =
| | 1 | |
|
| x + 3 i przechodzi przez punkt A = (−2; 3)
|
| | 2 | |
błagam o pomoc−rozpisanie zadania
13 kwi 18:04
Klaudusia: y=12x+3
a=12
b=3
x=−2
y=3
prostopadła jest wtedy, kiedy współczynnik a jest przeciwny i odwrotny, a więc:
y=−2x+b
i podstawiamy:
3=(−2)(−2)+b
b=−1
czyli wzór funkcji prostopadłej to:
y=−2x−1
13 kwi 18:19
bar jak: y= 5x+2
a=−1,3
28 paź 08:43