ciągi
niunia: wyznacz wzor na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego wiedzac ze suma pierwszych pieciu jego wyrazow
jest równa 10 a trzeci piaty i trzynasty tworza w podanej kolejnosci ciag geometryczny
13 kwi 17:57
Obi:
6 mar 11:54
Podstawy Geometrii:
{a
1+a
2+a
3+a
4+a
5=10
a
1+(a
1+r)+(a
1+2r)+a
1+3r+(a
1+4r)=10
5a
1+10r=10
5a
1=10−10r
a
1=2−2r
a
3= a
1+2r
a
5= a
1+4r
a
13=a
1+12r
a
52=a
3*a
13
(a
1+4r)
2=(a
1+2r)(a
1+12r)
a
12+8a
1*r+16r
2=a
12+14a
1*r+24r
2
−6a
1*r−8r
2=0
6a
1*r+8r
2=0
r(6a
1+8r)=0
r=0
Wtedy a
1=2
Ciąg stały a
n=2
lub
6a
1+8r=0
3a
1+4r=0
4r=−3a
1
a
1=2−2r
4a
1=8+6a
1
−2a
1=8
a
1=−4
r=3
a
1=−4 a
2=−4+3=−1 a
3= −4+6=2 a
4=−4+9=5 a
5=−4+12=8
(−4−1+2+5+8)=10
a
1=−4
r=3
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=−4+(n−1)*3
a
n=−4+3n−3=3n−7
6 mar 17:13
Qbuś:
a
1,a
2,a
3,a
4,a
5
S= mediana *ilość wyrazów
to
S
5=5*a
3 ⇒ 5a
3=10 ⇒ a
3=2
2, 2+2r, 2+10r−−− tw. ciąg geom
(2+2r)
2=2(2+10r) ⇒ 4r
2−12r=0 ⇒r=0 v r=3
dla r=0 ciąg stały
an=2
dla r=3 a
n=a
3+(n−3)*r
an= 3n−7
i po ptokach
6 mar 18:50
Qba:
Obliczenia
Podstawy Geometrii − masakra,

dla ptoków
6 mar 20:17
Podstawy Geometrii:
A co w nich złego jest ?
6 mar 20:18
Mila:
Napisałeś w 3 linijce :
5a1+10r=10 /:5 ⇔
a1+2r=2 czyli : a3=2
dalej popatrz 18:50
6 mar 21:25
blue:
Nie wszyscy korzystają z mediany.
Bez mediany też można.
Po obliczeniu a
3 , tak jak poradziłam.
Jest mniej rachunków i masz oszczędność czasu.
6 mar 23:47
Jolanta: Dla mnie mediana to wyraz środkowy przy nieparzystej liczbie wyrazów Lub średnia dwóch
środkowych przy parzystej Nie widziałam ,żeby medianę wykorzystywano przy liczeniu zadań
z ciągow
6 mar 23:53
Mei Lin:
Pani Eta kiedyś liczyła z mediana.
6 mar 23:58