matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
maturalne
pannanikt:
Sprawdź czy istnieje taki kąt ostry α, że sinα=
√
5
−1
2
i cosα=
√
√
5
−1
2
?
13 kwi 17:50
M:
24 kwi 20:01
Miś Uszaty:
√
5
−1
sinα=
2
6−2
√
5
sin
2
α=
4
cos
2
α=1−sin
2
α
4
6−2
√
5
4−(6−2
√
5
cos
2
α=
−
=
=
4
4
4
−2+2
√
5
2
√
5
−2
√
5
−1
=
=
=
4
4
2
√
5
−1
cosα=
√
2
Istnieje taki kąt α
24 kwi 20:46