Oblicz lub przedstaw w najprostrzej postaci.
seba: log125+log4−log5 Jezeli nie mam podanej podstawy logarytmu to w domyśle jest 1? Jak to
obliczyc?
13 kwi 17:42
Tomek.Noah: w domysle jest 10
13 kwi 17:43
Tomek.Noah: log53 + log4 − log5
log53−log5=log52 ← z wlasnosci logarytmow
log52+log4=log100 ← z wlasnosci logarytmow
jak juz wspomnialem w podstawoe jest 10 zatem
log100=x
10x=100
10x=1010
x=10
13 kwi 17:45
Konrad: log125 + log(4/5) = log125*4/5=log100=2
13 kwi 17:45
Konrad: tomek, piłes cos?
13 kwi 17:46
Tomek.Noah: poprawka graficzna
10x=1010
x=10
13 kwi 17:46
Tomek.Noah: hehe pilme
13 kwi 17:46
seba: Czyli obliczam kazdy log i dodaje, czy najpierw je dodaje (odejmuje) a na koncu obliczam?
13 kwi 17:47
Tomek.Noah: robisz wg zsad kolejnosci wykonywanych dzialan
13 kwi 17:47
Tomek.Noah: ale bardziej to drugie
13 kwi 17:48
Konrad: popatrz na wzory dla logarytmow, jesli masz taka sama podstawe to jesli odejmujesz jednej od
drugiego to dzielisz np tu log4−log5=log4/5=log0,8
jak dodajesz to mnozszy np log125*4/5=log100
log100=x
10x=100
x=2
13 kwi 17:48
seba: Dzieki
13 kwi 17:51