Kąt α jestostry cos α = u{8}{17}. Oblicz p{tg^2α + 1}.Mała pomoc.
Łukasz: Kąt α jestostry cos α = 817. Oblicz √tg2α + 1
Mam pytanie czy to trzeba rozwiązać tym sposobem licząc sin2α + cos2α=1?
13 kwi 17:38
damorka: no niby można... ale po co tak komplikować
√tg2α+ 1 =
√sin2αcos2α+ 1=
√1− cos2αcos2α + 1
poradzisz sobie dalej?
13 kwi 18:40
liber903: moglby to ktos bardziej rozpisac lub objasnic? prosze, bo akurat jutro dostane tego typu
zadanko a go nie bardzo rozumiem... prosze..
13 kwi 18:42
damorka: ok
13 kwi 19:06
damorka: √1− cos2αcos2α + cos2αcos2α =
= √1cos2α i α∊ ( 00, 90o )
√1cos2α = 1cosα =178
13 kwi 19:10
Łukasz: Ja sobie poradziłem, wielkie dzięki Damorka
13 kwi 21:16