kilka zadań z fizyki (czarna magia)gdyby ktos mógł pomóc
madax: 1.Oblicz największą długośd fali wywołującej zjawisko fotoelektryczne na płytce srebra, dla
którego praca wyjścia wynosi W = 7,52·10−19 J.
2.Energia elektronu na pierwszej orbicie wynosi – 13,6 eV. Oblicz kwant energii pochłonięty
podczas przeskoku z tej orbity na trzecią.
3.Jądro neptunu Np ( A = 237, Z = 93 )ulega kolejno trzem rozpadom α i dwóm rozpadom β−. Zapisz
równania poszczególnych rozpadów i określ, jakie jądro powstanie w ich wyniku.
4.Okres połowicznego rozpadu pewnego izotopu promieniotwórczego wynosi jeden dzieo. Oblicz,
jaka częśd pierwotnej próbki tego izotopu pozostanie po dwóch i po trzech dnach.
13 kwi 17:15