Pole trójkąta
xxxKxxx:

Mam obliczyć pole. Ale wynik mi jakis dziwny wychodzi i nie wiem czemu

Proszę o pomoc
13 kwi 17:13
damorka: mógłbyś/ mogłabyś narysować ten rysunek większy. Bo z tego trudno cokolwiek odczytać
13 kwi 17:17
xxxKxxx: te cyfry przy tym rysunku oznaczają kratki
13 kwi 17:26
cirilla: nic nie widac oO na 100% bym zobila to zadanie ale nic nie widze na rysunku
13 kwi 17:31
damorka:

tak?
13 kwi 17:32
damorka: masz do tego odp.?
bo wg. mnie wynik powinien być 352
jeśli taki jest to wyjaśnię dlaczego, jeśli nie to pomyślę jeszcze
13 kwi 17:35
xxxKxxx:
13 kwi 17:37
xxxKxxx: Odpowiedź wynosi 12,5

Mi tez tak wyszło jak tobie
13 kwi 17:38
damorka: pomyłka
nie 352 tylko 252
13 kwi 17:39
xxxKxxx: wiem że liczyłaś P=1/2 ah. A za "a" ile podstawiłaś
13 kwi 17:41
damorka:

no
to na samej górze można wziąć jako wysokość tego trójkąta rozwartokątnego.
(na rysunku "obróciłam" trójkąt)
P=
12 * 5 * 5= 12,5 k
2
(na swoim pierwszym rys. zrobiłam błąd, bo zamiast 5 napisałam 3

)
13 kwi 17:45
damorka: * to 5k na samej górze
13 kwi 17:45
Kejt: wszystko masz na rysunku.. podstawa=5 ..wysokość=5
13 kwi 17:45
xxxKxxx: Już wiem gdzie robiłam błąd, bo ja do tego 5 + 2 ,ze podstawa wyszła mi 7 . Dziękuję za pomoc
13 kwi 17:46