romb
Hania =): Połączono środki boków rombu. Wykaż, że otrzymany czworokąt jest prostokątem.
13 kwi 17:12
e:

Środek przekątnych, które przecinają się pod kątem prostym, jest środkiem okręgu (o) wpisanego
w ten romb o bokach = a. Promień okręgu wpisanego = r.
Promienie okręgu tworzą z bokiem czworokąta trójkąt równoramienny prostokątny o ramionach
równych r. Powstały 4 takie same trójkąty w których ich przeciwprostokątne tworzą czworokąt.
Każdy trójkąt prostokątny i równoramienny, stąd kąty przy ramionach trójkątów = (80−90):2=45,
no i są takie same. Stąd każdy kąt powstałego czworokąta ma złożony z 2 kątów trójkąta; taki
sam równy 45*2=90− kąt prosty.
No i mamy prostokąt

jest także kwadratem.
13 kwi 18:53
Hania =): to czerwone mi wyszło na rysunku jako prostokąt..
13 kwi 20:04
Wydi: kwadrat jest prostokątem
13 kwi 20:13
Hania =): ale prostokąt nie jest kwadratem
13 kwi 20:45
e: To coś z rysunkiem nie tak. ROMB ma boki równe. Przekątne "kawdratu czerwonego" takie same bo
ich długości równe 2 x promień okręgu wpisanego w romb. Jak sobie policzysz to wszystkie boki
"kawdratu" równe bo przyprostokątne trójkątów równe. Wynoszą r√2
13 kwi 22:38