parametr
...: Proszę o sprawdzenie:
dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania
x
2 +mx +3 −m=0
osiąga najmniejsza wartość?
ja zrobiłam to tak:
x
12+x
22= (x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2=
m
2 +2m−6
obliczam p bo tak jest funkcja przyjmuje wartosc najmniejszą:
m=−1
a w odpowiedziach jest m =2
gdzie mam błąd?
proszę o pomoc
13 kwi 17:08
Godzio: | | −b | | −b | |
x1 + x2 = |
| a nie |
| |
| | a | | 2a | |
13 kwi 17:10
Godzio: 4 tam władowałem przez przypadek

m
2 − 2(3−m) = ...
13 kwi 17:11
...: no tylko ze wychodzi dalej m=−1
13 kwi 17:20
...: chodzi mi tylko o końcowy wynik

teraz własnie widze ze mam błędy ale to przy przepisywaniu z wzorami Vieta
13 kwi 17:22
...: ?
13 kwi 17:31
...: ponawiam
13 kwi 18:13
Godzio: w takim razie albo źle przepisałeś przykład albo sprawdzasz zła odp sprawdź czy na 100%
wszystko się zgadza
13 kwi 18:21
...: wszystko jest dobrze i kilka razy już to liczyłam
13 kwi 18:24
Godzio: ja błędu nie widze
13 kwi 18:26
...: temu pytałam bo też nie znajduje błędu, może to w książce sie pomylili

dzięki
13 kwi 18:28