tekstowe, równania
(_______________): Hej, potrzebuje szybkiej pomocy w zadaniu:
1. Hrabia wezwał poddanych do zbierania grzybów.
"Ogłaszam zebranie. Za kazdy przyniesiony mi grzyb jadalny zapłace talara, ale za kazdy
grzybtrujacy odbiore 3 talary."
Antek przyniosl hrabiemu 50 grzybow i zarobil 18 talarow. Ile zebral grzybow jadalnych a ile
trujacych?
Wiem, ze musi wyjśc 42 jadalne, a 8 trujacych (tak pisze w odpowiedziach), ale nie weim, jak to
obliczyć.
13 kwi 16:54
cirilla: x jadalne grzyby
y trujące
układy równań

x+y=50
x−3y=18
metoda podstawiania
x=50−y
50−y−3y=18
50−4y=18
−4y=18−40
−4y=−32 |: (−4_
y=8 czyli 8 trujących
i teraz jadalne
x+y=50
x=50−8
x=42
13 kwi 17:04
(_______________): dzieki za pomoc
13 kwi 17:07