ciagi
smuta: Rosnacy ciag geometryczny ma parzysta liczbe wyrazow. Wszystkie wyrazy ciagu sa dodatnie, a ich
suma jest 5 razy wieksza od sumy wyrazow o numerach nieparzystych.
a)wyznacz iloraz ciągu.
a1+a1q+.....+a1q2n=5*[ a1+a1q2+...+a1(qn)2 ]
dobrzE? jeśli nie to proszę o poprawienie i wyjasnienie .
bede bardzo wdzieczny
13 kwi 16:14
smuta: odswiezam
13 kwi 18:51
smuta: ponownie
13 kwi 19:45
smuta: jeszcze raz
14 kwi 11:14
smuta: i jeszcze
14 kwi 16:16
smuta: do n razy sztuka
14 kwi 18:35
smuta: :::

(
14 kwi 19:58
smuta: czy ktokolwiek mi tu pomoze?
15 kwi 12:45
smuta: zaczynam watpic
15 kwi 13:14
smuta: ....
15 kwi 16:32
smuta: omg proszę niech mi ktoś pomoże
15 kwi 16:53
Jack: lewa część równania ok. Zastanów się nad prawą (numery nieparzyste).
15 kwi 16:57
Jack: albo inaczej (może prościej):
niech n − jakaś liczba naturalna
a1*q2n=a2n+1 −czyli nieparzysta
15 kwi 16:59
smuta: a
1q
2n−1 czy a
1q
2n+1 zawsze mam z tym problem

no przyznaje sie bez bicia nie wiem
jak to rozroznic
15 kwi 17:00
Jack: możesz po lewej stronie równości ostatni wyraz sumy zmienić i będzie ok.
15 kwi 17:00
smuta: a
2n−1 tez bedzie liczba nieparzysta

dlaczego nie moze byc
15 kwi 17:00
Jack:
a1*q1=a2
a1*q4=a5
itd..
czyli ogólnie:
a1*qn=an+1
15 kwi 17:01
smuta: ok dziekuje za pomoc

wreszcie sie doczekalem
15 kwi 17:02
Jack: jeśli ostatni wyraz ma być parzysty to musi to być np. a2n
Teraz a2n=a1*q2n−1
15 kwi 17:02
Jack: ok, proszę
15 kwi 17:03