help!
Wydi: Niech X={1,2,3,4,5} i Y={1,2,3,4,5,6,7} Oblicz prawdopodobieństwo, że zbiór wartości losowo
utworzonej funkcji f:X→Y jest dwuelementowy.
IΩI=5!*7!=120*5040=604800
| | 35 | | 1 | |
czyli P(A)= |
| = |
| proszę o spr  |
| | 604800 | | 17280 | |


Jack: Witaj

Co do tego co napisałeś wyżej: mamy otrzymać zb. wartości dwuelementowy. To znaczy, że
| | | |
z Y będziemy losowali 2 z 7, czyli kombinacja | .
|
| | |
Jeśli chodzi o dziedzinę, to zobacz, że tak naprawdę możemy mieć {1,2}, {1,3}, {1,4} itp potem
{1,2,3}{1,2,4} itp potem {1,2,3,4} itp potem {1,2,3,4,5}.
To znaczy możemy brać dowolne podzbiory dwuelementowe + dowolne 3 elementowe + dowolne 4
elementowe + dowolne (raptem jeden) pięcioelementowe.
| | | | | | | | | |
|A|= | + | + | + | =chyba 26 (jesli dobrze liczę)
|
| | | | | |
Albo też od wszystkich podziorów tego zbioru czyli 2
5 − podzbiory jednoelementowe − zbiór
pusty = 32−5−1=26
| | | |
To co napisałem wyżej wynikło z pośpiechu (mówię o tym: |A|=25* | )  |
| | |