nierówność
dankaa1004: Hej, wytłumaczy mi ktoś jak się robi takie zadanie

Skąd się co wzięło

Rozwiązaniem nierówności (2x − 1)(−x − 3) < 0 jest zbiór

w odpowiedziach mam tak: (−∞;−3) ∪ (
12;∞)
13 kwi 15:01
13 kwi 15:09
eveluś:
2x−1 < 0
2x< 0 +1
2x< 1 / 2
x= 1/2
−x−3 < 0
−x< 0 + 3
−x< 3/ (−1)
x> −3 (tylko nie jestem pewna czy x > −3 .. zmienilam strone bo ujemna liczba byla..przy
dzieleniu... j jakby to ci ktos sprawdzil

hm

zaraz zrobie rysunek
13 kwi 15:09
eveluś:

ramiona do gory.. he tylko zle mi sie narysowalo

i przedzial od ( −
∞ do−3) , ( 1/2 , +
∞ )
13 kwi 15:15
Wydi:

czyli x∊(−
∞;−3)U(1/2;+
∞)
13 kwi 15:16
eveluś: czemu w dol ?: ramiona? hm
13 kwi 15:16
Wydi: a właśnie że ramiona w dół... 2x*(−x)=−2x2
13 kwi 15:17
eveluś: sie pytam wlasnie

bo sie nad tym zastanawialam
13 kwi 15:18
eveluś: masz racje
13 kwi 15:18
eveluś: moj bląd
13 kwi 15:18
Wydi: jakbyś wymnożyła nawiasy to by Ci wyszło −2x
2... czyli a=−2 czyli raniona w dół
13 kwi 15:18
dankaa1004: dzięki Wam
13 kwi 15:19
eveluś: nioo
13 kwi 15:19
eveluś: spoczko
13 kwi 15:20
eveluś: aa wydi mam pytanko
13 kwi 15:20
eveluś: odnosnie tego przykladu

jak sie dzieeli przez liczbe ujemna...to zmienia sie znaczek?

bo
sie zastanawiam

13 kwi 15:21
Wydi: jeśli chodzi Ci o nierówności to tak
13 kwi 15:22
eveluś: aha dzieki

..

przyda sie na przyszlosc
13 kwi 15:23