wykaz, ze...
W.: 1. Trojkat ABC jest prostokatny, punkt D jest spodkiem wysokosci opuszczonej na
przeciwprostokatna AB oraz 3IADI = IDBI. Wykaz, ze miara kata ∡CAD = 60 stopni.
| | a | | 1 | |
2. Wykaz, ze jesli a≠0 i b≠0 i a+b≠0 i |
| = |
| to:
|
| | a+b | | √3 | |
3. Wykaz, ze jesli x>k to wyrazenie x
3 + 5x − kx
2 − 5k przyjmuje tylko dodatnie wartosci.
Prosze o pomoc!
13 kwi 14:16
Godzio:

b
2 + c
2 = 16a
2
b
2 = 16a
2 − c
2
9a
2 + h
2 = b
2
a
2 + h
2 = c
2 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8a
2 = b
2 − c
2
8a
2 = 16a
2 − 2c
2
−8a
2 = −2c
2
c
2 = 4a
2
c = 2a
| | a | | a | | 1 | |
cosα = |
| = |
| = |
| => α = 60o |
| | c | | 2a | | 2 | |
13 kwi 14:29
Godzio:
3a =
√3a +
√3b
0 = 3a −
√3a −
√3b /+3b
3b = 3a + 3b −
√3a −
√3b
3b = 3(a+b) −
√3(a+b)
3b = (a+b)(3−
√3)
13 kwi 14:36
Godzio: 3. Wykaz, ze jesli x>k to wyrazenie x3 + 5x − kx2 − 5k przyjmuje tylko dodatnie wartosci.
Prosze o pomoc!
x > k
x − k > 0
x3 + 5x − kx2 − 5k = x(x2 + 5) − k(x2 + 5) = (x2 + 5)(x − k) > 0 bo x2 + 5 dla x∊R jest
większe od zera i z założenia x − k > 0
13 kwi 14:37
W.: Dziękuje bardzo!
13 kwi 14:48