prawdopodobieństwo 6-tki
Mira: Kto potrafi obliczyć prawdopodobieństwo trafienia szóstki w totolotka.
13 kwi 14:03
Julek:
Zakres {0;1;2;3;4;5;6;7;8;9}
_
Pierwsza cyfra może przyjąć wartość : {1;2;3;4;5;6;7;8;9}
| | | | 10! | |
|Ω| = 9 * | = 9* |
| = 92 * 4 * 7 = 2268
|
| | | 5!*5! | |
|A| = 1
13 kwi 14:36
Mira: Chodzi mi o Dużego Lotka. Wiem, że wynikiem będzie liczba 1/13983816.
Lecz nie potrafię do tego dojść ( obliczyć).
13 kwi 14:40
Bogdan:
| | | | 49*48*47*46*45*44 | |
|Ω| = | = |
| |
| | | 1*2*3*4*5*6 | |
|A| = 1
13 kwi 15:00
Mira: Dzięki Bogdan.
13 kwi 15:04