ciagi liczbowe
Monika 12: Miedzy liczby 20 i 34 wstaw sześć takich innych by łącznie z danymi tworzyly ciag arytmetyczny
13 kwi 08:41
Michał-Mało$: Ciąg arytmetyczny posiada r−czyli stałą różnice.
Jeśli pierwsza liczba jest mniejsza od drugiej jest to ciąg rosnący (o stałą wartość r)
Mamy wstawić 6liczb pomiędzy 20, a 34.
Obliczamy różnice 34−20=12.
Wynik czyli 12 dzielimy przez ilość potrzebnych liczb czyli 6 (12:6=2).
Wynika nam z tego że r=2
Czyli Liczby ciągu to 20,22,24,26,28,30,32,34.
Wiem, że nie potrafię tłumaczyć ale się starałem

Pozdrawiam
14 kwi 23:00
Godzio:
można tak:
a1 = 20
a8 = 34
a8 = a1 + 7r
34 = 20 + 7r
14 = 7r
r = 2
czyli mamy
20, 22, 24, ..., 30, 32, 34
14 kwi 23:06
Michał-Mało$: No i to jest poprawnie matematycznie zapisane. Moje to takie na chłopski rozum

. Pozdrawiam
16 kwi 11:59