lehu: Proszę o rozwiązanie dwóch przykładów pt. oblicz sprytnie
3√20+√392+
3√20-√392=4
(z
3/3)-z dla z=
3√√3+√2+
3√√3-√2
Wydaje mi się, że wchodzi tu wzór skróconego mnożenia a
3+b
3=(a-b)(a
2+ab+b
2), ale nie
wiem, jak przekształcić wartości pod pierwiastkiem
5 gru 19:39
Miki:
I dobrze Ci sie wydaje

tylkonie ten wzór (a+b)
3= a
3 +3a
2b +3ab
2 +b
3
zapisz te wyrażenia jako (...........)
1/3 + ( .......)
1/3 = 4
i podnieś własnie obydwie str. do pot. 3-ej
bo nie bardzo chce mi sie przeliczać

tam ładnie powinno Ci wychodzić
bo widzisz,źe wyrażenia są (a+b) i (a-b) licz

i pochwal sie co Ci wyszło
p o w o d z e n i a

5 gru 19:51
lehu: no właśnie tego nie mogę przejść, w tym cały problem! xD
5 gru 19:54
lehu: dobra, już złapałem. ale jestem mały głupol ; d
5 gru 20:02
5 gru 20:06
lehu: nie, nie załapałem jednak. kombinowanie nie jest moją specjalnością
5 gru 20:07
Miki:
To co Ty w tych czasach

"kombinowanie" to podstawa sukcesów

5 gru 20:14
lehu: Pomagać - to podstawa rozwoju cywilizacji. Oczywiście wysoce dyskusyjna teza
5 gru 20:17
lehu: POMOCY ludzie, przecież to umiecie!
5 gru 20:55
Miki:
Lehu

pytanie jest

sprawdzić czy równa sie 4

?
czy twierdząco że jest 4
bo to ważne

!
5 gru 21:17
lehu: "wykaż że". sprawdzić : )
5 gru 21:34
lehu: sory nie sprawdzić, tylko wykazać...
no syndrom piątkowego wieczoru, głupoty gadam
5 gru 21:37
5 gru 21:46
lehu: napisz koniecznie. może się okaże, że zadanie jest źle sformułowane? : )
5 gru 21:58
Miki:
Wiesz wkurza mnie już to Twoje zadanko


masz szczescie,że jestem bardzo uparta


ale cały czas wychodzi mi to samo




Masz


(20+
√392)
1/3 + (20 -
√392)
1/3 = 4 podnosimy do pot 3
40 +3(20+
√392)
2/3* (20-
√392) +3(20 -
√392)
2/3 *(20+
√392)=64
czyli 40 + 3(20 +
√392)(20-
√392)*[(20+
√392)
-1/3 + (20 -
√392)
-1/3 ]
1 1
40 + 3* 8 * [ ----------------- + --------------------- ] =64
20+
√392)
1/3 (20 -
√392)
1/3
(20+
√392)
1/3 +(20-
√392)
1/3
40 +24*[ ------------------------------------------------] = 64
[ (20+
√392)(20-
√392)]
1/3
4 4
40+24 * ----------- = 40 +24 * ------ = 40+48 = 88 P= 64 L= 88
8
1/3 2
ta czwórka to z początku zad bo byłoto samo co w liczniku i równe 4
no i tyle

i nie wiem czemu do licha nie wychodzi
a ta 8 to ze wzoru na (a+b)(a-b) = a
2 - b
2
czyli 20
2 - 392 = 400 - 392 = 8 ok

Ufffffffffffffffffffffffffffffffffff

5 gru 22:42
Miki:
A na poczatku te 40 to z ostatniego i pierwszego podniesienia do sześcianu
czyli 20+
√392 z ostatniego czyli też 20 -
√392
po redukcji pozostało 40 ok

5 gru 22:45
6 gru 14:25
Mycha: Miki zapomnialas podniesc do 1/3 w drugiej linijce
tam jest 3a2*b +3ab2
a a=3√20+√392, b=3√20-√392
6 gru 14:42
Miki: Basia

no mamto podniesione

jeżeli mogę Cie prosić przelicz

bo to zad nie dawało mi dzisiaj spokojnie spać


proste

powinno wyjść i nie wiem gdzie popełniłam błąd


wyjaśnij mi pliss

6 gru 14:57
Miki:
Jeszcze raz patrzyłam

i mam tam 3a
2b +3 a b
2
6 gru 14:59
Mycha: masz
40 +3(20+√392)2/3* (20-√392) +3(20 -√392)2/3 *(20+√392)=64
a powinno byc
40 +3(20+√392)2/3* (20-√392)1/3 +3(20 -√392)2/3 *(20+√392)1/3=64
6 gru 15:21
6 gru 15:56
Miki:
No więc Lehu

jest ok

Basia mi pomogła znaleźć banalny błąd


pół nocy nie spałam przez to Twoje zad.


więc Ci już dokończę jak ma być

w tej drugiej linijce powinno być
40 +3(20+
√392)
2/3*(20 -
√392)
1/3+3(20-
√392)
2/3*(20+
√392)
1/3 =64
teraz
40 +3[(20+
√392)*(20-
√392)]
1/3*[(20+
√392)
1/3 +(20-
√392)
1/3]=64
40 +3*8
1/3*(4) =64
40 +3*2*4= 64
40 +24 =64
więc L=P noooooooooo

!






drugie już sam dasz radę podobnie ok


6 gru 16:20
lehu: o, dałyście radę, brawo!
dzięki bardzo za rozwiązanie

teraz widzę, jak liczyć takiego mutanta
6 gru 16:54
6 gru 17:22