matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f
Dzidziuś:
Dane jest koło o promieniu 12.poprowadzono cięciwę odległą od środka koła o 6
√
3
. Wyznacz miarę kąta środkowego opartego na tej cięciwie
12 kwi 23:55
y.z.:
IOCI
6
√
3
√
3
z ΔACO mamy: cosα=
=
=
IAOI
12
2
to α= 30
o
więc miara kąta BOA= 2α= 60
o
13 kwi 00:27
Dzidziuś:
Dzieki
13 kwi 00:34