ciągi
xyz: Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli od pierwszej z nich odejmiemy 2, od drugiej 3,
od trzeciej 7, od czwartej 17, to otrzymane różnice tworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź te
liczby.
12 kwi 23:44
y.z.:
ppomogę
13 kwi 00:08
y.z.: zamiast a
1 −−− piszę "a"
a, aq, aq
2, aq
3 −−− tworzą ciąg geom
a−2, aq−3, aq
2−7, aq
3−17 −−− tworzą ciąg arytm
to:
2( aq−3)= a−2 +aq
2−7 => 2aq −a−aq
2= −3
i 2( aq
2−7) = aq−3+aq
3−17 => 2aq
2−aq−aq
3= −6
a( 2q −1−q
2)= −3
i
a*q( 2q−1−q
2)= −6
dzieląc stronami otrzymamy:
| | a(2q−1−q2) | | 1 | |
|
| = |
|
|
| | aq(2q−1−q2) | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
skracając mamy: |
| = |
|
|
| | q | | 2 | |
to:
q=2
zatem a( 2*2−1−4)= −3 =>
a= 3
liczbami tymi są:
3, 6, 12, 24
13 kwi 00:16
Roksana: Nie rozumiem tego przejścia:
a−2, aq−3, aq2−7, aq3−17 −−− tworzą ciąg arytm
to:
2( aq−3)= a−2 +aq2−7
i 2( aq2−7) = aq−3+aq3−17
13 kwi 19:16
Roksana: Nie wiem dlaczego przed nawiasem jest 2
13 kwi 19:19