f
Dzidziuś: Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których równanie sinx=m2−4m+4. Ja policzylam
delte, wyszla 0, wiec policzylam xi wyszlo 2 i nic mi to nie daje:(
12 kwi 23:23
Godzio: napisz całe polecenie
12 kwi 23:27
Dzidziuś: orki
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla ktorych równanie sinx=m2−4m+4, 00<x<900 ma
rozwiązanie
12 kwi 23:31
y.z.:
warunek:
−1≤ sinx≤1
to m2−4m +4 ≥ −1 i m2−4m+4 ≤ 1
m2 −4m +5 ≥0 i m2 −4m +3 ≤0
rozwiąż te nierówności i podaj jako odp; cz. wspólną
12 kwi 23:36
y.z.:
sorry .... 0o< x < 90o
to wrunek zad. jest:
0<sinx <1
czyli m2−4m+4 >0 i m2 −4m +4 < 1
(m−2)2 >0 i m2 −4m +3 <0
m€R i ( m−3)(m−1)<0 => m€( 1,3)
cz. wsp. odp: m€(1,3)
12 kwi 23:41
Dzidziuś: w pierwszym przypadku delta wychodzi ujemna czyli sie nieliczy..? a w drugim przypadku x=0 i
x=8
12 kwi 23:43
Dzidziuś: dziekuje dziekuje dziekuje dziekuje
12 kwi 23:46
Godzio: (m−2)
2 > 0 m≠2
12 kwi 23:47
Godzio: czyli odp:
m∊(1,3) − {2} albo m∊ (1,2) ∪(2,3)
12 kwi 23:48
Dzidziuś: Dziekuje y,z i Godzio
12 kwi 23:49