ciąg arytmetyczny + ciąg geometryczny
Roksana: Mam kilka zadanek z ciągów, prosiłabym o pomoc:
1. Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli od pierwszej z nich odejmiemy 2, od drugiej
3, od trzeciej 7, od czwartej 17, to otrzymane różnice tworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź te
liczby.
| | 5−3n | |
2. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= |
| . |
| | 7 | |
a) sprawdź, czy jest to ciąg arytmetyczny
b) oblicz, dla jakiej wartości x liczby: a
4, x
2 +2, a
11 są kolejnymi wyrazami pewnego
ciągu geometrycznemu.
3. Trzy liczby, które tworzą ciąg geometryczny dają w sumie 35. Jeśli do pierwszej liczby dodać
4, do drugiej 5, a do trzeciej 1, to otrzymane sumy utworzą ciąg arytmetyczny rosnący. Znajdź
liczby tworzące ciąg geometryczny.
Julek:
1)
Nie chce mi się tego liczyć, ale mogę podpowiedzieć :
dla ciągu a,b,c,d
Ciąg geometryczny
b = aq
c = aq
2
d = aq
3
b
2 = ac
c
2 = db
Ciąg arytmetyczny :
c = 2b − a
2)
a)
Ciąg arytmetyczny ⇔ dla n ; n+1; n+2 zachodzi równość
a
n+2 = 2a
n+1 − a
n
| − 3n − 1 | | − 3n + 2 | | 5−3n | |
| = 2* |
| − |
| / *7
|
| 7 | | 7 | | 7 | |
−3n − 1 = −6n + 4 − 5 + 3n
−3n − 1 = −3n − 1
0 = 0, tożsamość, więc jest to ciąg arytmetyczny
b)
a
4 = −1
a
11 = −4
(x
2 + 2)
2 = 4
x
4 + 4x
2 + 4 = 4
x
2 (x
2 + 4) = 0
x∊{0}
3)
a,b,c
b
2 = ac
a+b+c = 35
c+1 = 2(b+5) − (a+4)
c+1 = 2b + 10 − a − 4
c = 2b − a + 5
a + b + 2b − a = 30
3b = 30
b = 10
c = −a + 25
100 = (25−a)a
a
2 − 25a + 100 = 0
Δ = 625−400 = 225 = 15
2
fragment ciągu :
9; 15; c+1
lub
24 ; 15 ; c+1, ale jednak wiemy, że to ma być ciąg rosnący, więc a = 5
a = 5
b = 10
100 = 5*c
c = 20
Ciąg geometryczny :
5;10;20
Ciąg arytmetyczny :
9;15;21
Pozdrawiam i życzę miłych snów