MArkowiecki:
wyrazenie √x2-4x+4 +x+8 dla pewnej liczby x przujmuje wartosc stala x.do jakiego przedzialu nelezy liczba x?
15 lut 15:55
Krecik:
29 lip 17:46
Lukas:
√x2−4x+4+x+8
|x+2|+x+8
x∊<−2,∞)
29 lip 18:12
Eta:
"Krecik" wykopał zad. z 15 lutego 2009
29 lip 18:17
Lukas:
A dobrze zrobiłem ?
29 lip 18:22
Eta:
Niestety, ale źle
29 lip 18:31
Lukas:
|x−2|+x+8
x∊<2,∞)
29 lip 18:35
Eta:
Też źle ( podałeś błędny przedział ) "dokończ"
29 lip 18:36
Lukas:
Jak to zły ? to podaj proszę prawidłowy ?
29 lip 18:38
Eta:

x∊(−
∞,2)
29 lip 18:39
Lukas:
a Czemu nie może być <2,∞) ?
29 lip 18:46
Eta:
wyrażenie |x−2|+x+8 −− ma mieć wartość stałą niezależną od "x"
to "x−sy'' muszą się zredukować kiedy?
29 lip 18:52
Lukas:
dla x∊(−∞,−2)
Dziękuję za odpowiedź.
29 lip 18:54
Eta:
Ok
29 lip 18:57
Janek191:
w = √ x2 − 4 x + 4 + x + 8 = √ ( x − 2)2 + x + 8 = I x − 2 I + x + 8
Dla x < 2
w = −( x − 2) + x + 8 = − x + 2 + x + 8 = 10
Dla x = 2
w = I 2 − 2 I + 2 + 8 = 10
Dla x > 2
w = x − 2 + x + 8 = 2 x + 6 − to nie jest wartość stała
Odp. x ∊ ( − ∞ ; 2 >
=================
29 lip 19:00
Eta:
Racja Janek jeszcze dla x=2 wartość też stała
29 lip 19:10