funkcja
Emma: Funkcja liniowa f przyjmuje wartości nieujemne tylko dla x ∊<π;∞). Wykres tej funkcji jest
nachylony do osi x pod kątem 45 stopni. Wyznacz wartość tej funkcji dla x=2−3π
12 kwi 22:13
Julek:
,,Funkcja liniowa f przyjmuje wartości nieujemne tylko dla x ∊<π;∞) " − z tego wiemy, że
funkcja jest rosnąca i jej miejscem zerowym jest liczba x = π
,, Wykres tej funkcji jest nachylony do osi x pod kątem 45 stopni. " , więc
a = tg45o = 1
y = x + b
0 = π + b ⇒ b = −π
Wzór funkcji
y = x − π
wartość tej funkcji dla
x = 2 − 3π
y = −4π + 2
13 kwi 03:10
ania: odp to y=2(1−π)
12 sty 19:41