matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f
Dzidziuś:
Wiedząc, ze tgα=3 i 0
0
<α<90
0
. Wyznacz sinα i cosα
12 kwi 22:12
y.z.:
α −− kąt ostry a= 3x b= x , x>0
a
3x
tgα=
=
=3
b
x
c
2
= (3x)
2
+x
2
= 10x
2
c=
√
10
x
a
3x
3
3
√
10
sinα=
=
=
=
c
√
10
x
√
10
10
b
x
1
√
10
cosα=
=
=
=
c
√
10
x
√
10
10
12 kwi 22:27
Dzidziuś:
Dzieki
12 kwi 22:53