Arkadiusz POMOCY MAM 42 lata i prubuje sie dalej uczyc to trudne po tak dlugiej przerwie: ktora z ofert banku jest korzystniejsza dla klienta przy ulokowaniu 12000 zl na okres 2
lat
a) w banku, ktorego oprocentowanie kwartalne wynosi 3,5% i odsetki dopisuje sie po kazdym
miesiacu
b) w banku, ktorego oprocentowanie roczne to 14,2%
5 gru 18:57
Miki: Nie wierzę w te Twoje lata


za chwilkę Ci pomogę
5 gru 19:00
Dj Kichawa: kwartał to 3 miesiace wiec dla pierwszego przypadku mozesz obliczac sobie zwyczajnie
procety z tym ze obliczas ile przybedzie po 1 kwartale dodajesz ta sume ktora otrzymasz
i kolejny raz to samo i tak osiem razy

a w drugim przypadku obliczas ile przybedzie
pieniedzy po 1 roku dodajesz to co otrzymasz do wplaconej kwoty i jeszcze raz to samo
nastepnie tylko porownujesz otrzymane kwoty i juz wiesz ktora jest korzystniejsza

teraz juz powinienes wiedziec jak takie zadanie zrobic jezeli ktos ci je rozwiaze to ty
sie tego nie nauczysz
5 gru 19:13
Miki: w a)
obliczamy oprocent. miesięczne czyli 3,5%/ 3 = 1,1666 %
dopisują co m-c czyli 24 razy przez dwa lata
wg wzoru na procent składany
K
k=K
p(1 + p%)
n gdzie p%= 1,16666 n = 24 K
p = 12 000 zł
K
k = 12 000( 1+0,01166)
24 K
k= 12 000(1,011666)
24
na kalkulatorze oblicz 1,011666 do potęgi 24 czyli wybij tą liczbę
zaznacz razy i przyciskiem = 23 razy aż otrzymasz 1,320966
i 12 000 * 1,320966 = 15 851,85 zł
podobnie w drugim banku
tylko tu p%= 14,2 n = 2 lata
czyli K
k = 12 000( 1+ 14,2%)
2
K
k = 12 000( 1 + 0,142)
2
K
k = 12 000( 1,142)
2
K
k = 12 000 *1,30416= 15 650 zł
i juz widać


i nie oszukuj ,że masz 42 lata ok?
5 gru 19:37
Miki: No i właśnie rozwiazałam , ale warunek naucz sie tego bo KIcha

!
tak jak pisze Ci dj Kichawa OK?

5 gru 19:38
Dj Kichawa: Dj prosze duza litera
5 gru 19:49
Miki:
SorrrrrrrrrrrrrY


DJ
5 gru 20:11
Miki:
A prosze czy proszę i duza czy duża

5 gru 20:12