planimetria
dankaa1004: W trapezie prostokątnym dłuższe ramię długości 3√2 cm jest
prostopadłe do krótszej przekątnej oraz kąt ostry trapezu ma miarę 30 stopni.
Sporządź rysunek trapezu, oblicz jego pole i długość jego dłuższej przekątnej.
12 kwi 21:55
Marcin:

a = 3
√2
α = 90
0
β=30
0
γ=60
0
ADB
{ a
2 + AB = DB
{ cos30
0 = a / AB
DB =
√6
P
ADB = P
ADB
1/2 *
√6 * 2
√3 = 1/2 * h * 2
√6
√3=h
AED
(3
√22)
2 − (
√3)
2 = AE
2
18−3 = AE
2
√15=AE
DC = AB − AE
P
trapezu = 1/2 * ( DC + AB ) * DE
Mam nadzieję, że nie ma błędów rachunkowych, bo idea rozwiązania wydaje się słuszna.
12 kwi 22:34
Marcin:
{ cos30
0 = a / AB
AB = 2
√6
12 kwi 22:36